събота, 25 февруари 2012 г.

Бизнес помагало на българския предприемач - Част 1


  1. Мотиви за създаване или придобиване на предприятие:


Мотивацията е необходимото, но недостатъчно условие човек да се реализира в бизнеса. Необходимо условие е, защото човек иска да се изяви, да стане значим и да го познават:
  • Някои хора непременно трябва да притежават или управляват голямо предприятие с много персонал;
  • За други, мотивацията им може да е свързана с детска мечта, хоби, семеен бизнес или изгода и може да създаде/придобие малък сладкарски цех, ателие за поправка на обувки, сладоледена къща, галерия и т.н.Мотивите та един човек за създаване на предприятие ще са:
  • Продиктувани от неговото вътрешно усещане за независимост, реализиране на определени цели, висок доход, добри инвестиции, бърза възвръщаемост и т.н. – това са т. нар. Индивидуални мотиви;
  • Продиктувани от това, че неговата идея за създаване или за придобиване на предприятие съвпада с държавната подкрепа за разкриване на работни места в региона, подобряването на икономическата структура, повишаване на икономическата независимост на заетите в материалната сфера – това са т.нар. общоикономически мотиви. Мотивите за стартиране на стопанска дейност се формират след проучване и анализиране на външната среда. В нея се включват следните предпоставки:
А) Състоянието на икономиката в страната – инфраструктура, промяна на БВП, промяна на реалните доходи на населението, инфлация, безработица, междуфирмена задлъжнялост, квоти за внос и износ, мита, данъци, условия за борсова търговия, валутен курс, основен лихвен процент по влогове и кредити и др.

Б) политически и социални събития – информираност за влиянието на политическите и социалните събития върху стопанската дейност, свързани със: закони, лицензи, избори, ембарго, международни спогодби.Социалните фактори може да са: отрицателен прираст на населението, брой на пенсионерите, брой на разводите, образователно равнище и др.Тази съпоставка следва да се направи, както на национално и регионално ниво, така и да се информираме за различията между европейското и националното икономическо законодателство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар